Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που θα καταστραφεί ο πλανήτης μας: Ποιες εναλλακτικές έχει η ανθρωπότητα

Πολλές εικασίες έχουν γίνει σχετικά με το μέλλον της Γης, εμπνέοντας αρκετές ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το πρόσφατο Interstellar, κατά πόσο όμως είναι εφικτά στην πραγματική ζωή;
Ενα μεγάλο φυσικό εμπόδιο για την μετοίκηση σε άλλους πλανήτες αποτελεί η ταχύτητα του φωτός. Οι τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των ηλιακών θέτουν σοβαρούς περιορισμούς στις πραγματικότητες των διαστημικών ταξιδιών. Ενα μεγάλο μέρος της πιο πρόσφατης επιστημονικής φαντασίας χρησιμοποιεί κάποια μορφή «σκουληκότρυπας» ή «χωροχρονικής στρέβλωσης».
Τέτοιες δυνατότητες έχουν αναλυθεί με κάποια μαθηματική ακρίβεια, και αν και οι μελέτες είναι δελεαστικές, δείχνουν ότι αυτές οι μέθοδοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν ανακαλυφθεί μια μορφή της ύλης που συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα.
Παράλληλα τα πρακτικά συστήματα διαστημικής πρόωσης που είναι διαθέσιμα σήμερα και για το εγγύς μέλλον θα πρέπει να αλλάξουν εντελώς.
Αποδεικνύεται ότι ακόμη και με τα καλύτερα διαθέσιμα συστήματα πρόωσης, δεν υπάρχει αρκετή μάζα σε ολόκληρο το Σύμπαν να ωθήσει έστω και ένα ανθρώπινο ον μέχρι το ήμισυ της ταχύτητας του φωτός. Ακόμη τεχνολογίες για σχετικές ταχύτητες του 0,01% της ταχύτητας του φωτός είναι απαγορευτικά ακριβές.
Ετσι η προσπάθεια εύρεσης ενός άλλου πλανήτη θα πάρει χρόνο, παρόλο που οι αστροβιολόγοι μας λένε ότι ο γαλαξίας μας δεν έχει καμία έλλειψη κατοικήσιμων κόσμων. Ακόμα κι έτσι, με δεδομένες τις τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των άστρων και τις χαμηλές ταχύτητες που επιτυγχάνονται με ρεαλιστικό διαστημόπλοιο, τα ταξίδια ανάμεσα στους δύο κόσμους, θα πάρουν αιώνες ή και χιλιετίες.
Τι μας μένει λοιπόν; Αν δε μπορούμε να αναζητήσουμε νέες κατοικίες, θα πρέπει να τις κατασκευάσουμε.
Από οικονομική άποψη, αυτό θα ήταν πολύ πιο αποδοτική χρήση των πόρων από τη μετατροπή ολόκληρου του πλανήτη. Οι ερευνητές της NASA έχουν αναπτύξει λεπτομερή σχέδια για την δημιουργία ενδιαιτημάτων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, από υλικό που θα μπορούσε να εξορυχθεί από έναν αστεροειδή μερικές εκατοντάδες μέτρα σε μήκος.
Αυτός ο τύπος κατασκευής θα μπορούσε να μας γλυτώσει από ένα από τα σημαντικότερα έξοδα του χώρου αποικισμού: το κόστος οικοδομικών υλικών.
Το Ηλιακό μας σύστημα περιέχει εκατομμύρια τέτοιων αστεροειδών, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πληθυσμό πολλές φορές αυτού της Γης με τεχνολογίες πιο εφικτές από τη μετοίκηση στον Αρη για παράδειγμα.
Ομως ακόμα και τα ίδια τα διαστημόπλοια θα ήταν μία λύση: Η υπερ-εκθετική ανάπτυξη που έχουμε δει σε άλλους τομείς, όπως στα αυτοκίνητα και τους υπολογιστές μπορεί πλέον να γίνει και στη διαστημική τεχνολογία.
Οι φυσικές πραγματικότητες που περιγράφονται παραπάνω δείχνουν μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το εγγύς μέλλον: ιπτάμενοι οικότοποι τέλεια σχεδιασμένοι για τον τρόπο ζωής μας με τη χρήση πόρων που προέρχονται από τον Ήλιο μας, τη Γη, και τους αστεροειδείς.
Έτσι, αν η Γη ποτέ γίνει μη κατοικήσιμη, δεν θα χρειαστεί να διασχίσουμε τα αστέρια για να βρουμε ένα νέο σπίτι.

Σνόουντεν: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται εντατικά για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο Αμερικανός φυγάς, Έντουαρτ Σνόουντεν, σε άρθρο του στο Spiegel, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εργάζονται ενεργά προετοιμάζοντας τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ο κύριος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εδραιωθούν οι ΗΠΑ, παγκόσμιος διευθύνων του Διαδικτύου και στόχος τους είναι να ξεκινήσουν ένα σχέδιο, μυστικό πρόγραμμα, που έχει την ονομασία Politerain.
Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί τον στρατό συλλογής αξιοποίησης πληροφοριών’ και αφού θα κατέχουν την προηγμένη τεχνολογία του Διαδικτύου, θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα προσαρμογής σε πρακτική πρόσβαση, για να προβούν σε επιθέσεις, ώστε να χειραγωγήσουν και να αναλάβουν τα συστήματα των υπολογισμών του εχθρού και να τα καταστρέψουν.
Ο Snowden υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και οκτώ χρόνια και στο διάστημα αυτό είναι πιθανόν να έχουν αναπτύξει διάφορες στρατηγικές πολέμου στο Διαδίκτυο.
Με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος θα είναι δυνατόν να περιορίσει την προμήθεια πόσιμου νερού σε εχθρικούς στόχους, να αποσυνδέσει την ηλεκτρική ενέργεια και να στοχοποιήσει με χάκερ τα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, μερικές από τις πιο επιτυχημένες αμερικανικές δράσεις που εφαρμόζονται με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία του ιούStuxnet που χρησιμοποιήθηκε στην παράλυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς και τη δημιουργία του ιού Regin, με την οποία οι αρχές των ΗΠΑ, διείσδυσαν με επιτυχία στο δίκτυο υπολογιστών των γερμανικών αρχών. Ο ιός είχε κατασκοπεύσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι πέντε χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τον έλεγχο του Διαδικτύου. Είναι η λεγόμενη «Συμμαχία των πέντε οφθαλμών», το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Ο Snowden τονίζει εκ νέου, ότι οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να αξιοποιούν τους πλέον διεθνείς δημοσιογράφους ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, καθώς και άλλα μέσα επικοινωνίας προσωπικοτήτων.

Ο Γαλαξίας διαθέτει έναν «κρυμμένο σκελετό»

Μια δημοφιλής θεωρία για τη δομή του γαλαξία μας είναι ότι διαθέτει ένα είδος «σκελετού», δίκτυα κοσμικής ύλης που τον ενώνουν. Πριν από δύο χρόνια εντοπίστηκε ένα τέτοιο δίκτυο το οποίο καταγράφηκε ως το πρώτο γνωστό... οστό του Γαλαξία. Το γαλαξιακό οστό ονομάστηκε «Νέσι», από το τέρας του Λοχ Νες, όμως η μόνη ομοιότητα με αυτό έγκειται στο φιδίσιο σχήμα του: η πολύ μακριά και λεπτή δομή θα μπορούσε να είναι κάτι αντίστοιχο με την περόνη του ποδιού μας, όπως όμως ταιριάζει σε ένα τέτοιο σώμα αποτελείται από… σκόνη και αέρια. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης υποστηρίζουν ότι εντόπισαν άλλα έξι τέτοια οστά στις σπείρες του γαλαξία μας γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι έχουμε πλέον στη διάθεση μας μια αρκετά καλή εικόνα του γαλαξιακού σκελετού. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ. 

Δείτε σχετικά: 
Το κοκαλάκι του Γαλαξία


Η Νέσι έχει μήκος 300 έτη φωτός και πλάτος 1-2 έτη φωτός ενώ η μάζα του είναι όσο 100.000 Ηλιοι.

source

Επιβράδυναν την ταχύτητα του φωτός!

Σκωτσέζοι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν το φως να ταξιδέψει πιο αργά από την ταχύτητα του φωτός. Το πέτυχαν αυτό, αλλάζοντας το σχήμα των φωτονίων, με συνέπεια αυτά να επιβραδυνθούν. Το πρωτοποριακό πείραμα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην επιστήμη του φωτός.

Το λέιζερ

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Έριοτ Βατ δημιούργησαν -με τη βοήθεια ενός υπέρυθρου λέιζερ- μια «κούρσα» φωτονίων ανά ζεύγη, κατά την οποία το ένα φωτόνιο ταξίδευε στην κανονική κατάστασή του και το άλλο άλλαζε σχήμα, καθώς διέσχιζε μια ειδική μάσκα.
Η σύγκριση των ταχυτήτων έδειξε ότι το δεύτερο φωτόνιο είχε οριακά χάσει ταχύτητα (κατά λίγα εκατομμυριοστά του μέτρου ή μια επιβράδυνση της τάξης του 0,001%). Το αξιοσημείωτο είναι ότι το φως συνέχισε να κινείται πιο αργά, ακόμη και όταν είχε βρεθεί ξανά σε κενό χώρο, έχοντας περάσει μέσα από την μάσκα (επρόκειτο για μια συσκευή υγρών κρυστάλλων ελεγχόμενη από ειδικό λογισμικό).

Το φαινόμενο

Είναι γνωστό ότι το φως κινείται πάντα πιο αργά, όταν περνάει μέσα από υλικά όπως το νερό ή το γυαλί (το φαινόμενο της διάθλασης που δημιουργεί οπτικές στρεβλώσεις στα μάτια του παρατηρητή), όμως στον κενό χώρο θα πρέπει να έχει πάντα την ίδια απόλυτη ταχύτητα, που θεωρείται σταθερά (το γνωστό "c"). Όπως γράφουν όλα τα βιβλία Φυσικής, αυτή η ταχύτητα του φωτός σε συνθήκες κενού είναι 299.792.458 μέτρα (κάτι λιγότερο από 300.000 χιλιόμετρα) ανά δευτερόλεπτο. Στην περίπτωση του πειράματος όμως, τα φωτόνια ταξίδευαν με μικρότερη ταχύτητα ακόμη και στον κενό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν οι ερευνητές, το πείραμά τους δεν αμφισβητεί τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν. Παραμένει επίσης ερωτηματικό, αν θα υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές από τη νέα ανακάλυψη. Οι βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι αυτό που συμβαίνει με τα «παραμορφωμένα» φωτόνια, θα πρέπει να ισχύει επίσης για τα κύματα του ήχου, τα οποία αναμένεται και αυτά να χάνουν ταχύτητα, αν διέλθουν από μια παρόμοια μάσκα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Express».

Κβαντοπληροφορική ante portas!

Ο ενθουσιασμός των ερευνητών είναι μεταδοτικός: σύντομα θα αποθηκεύουμε, θα μεταφέρουμε και θα κρυπτογραφούμε πληροφορίες με κβαντικά μέσα!

source

Τι είδαν όσοι φόρεσαν τα γυαλιά της Microsoft

Τριάντα άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να φορέσουν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που αποκάλυψε η Microsoft την 21η Ιανουαρίου 2015. Αν και το εσωτερικό της συσκευής κρεμόταν... από το λαιμό και ήταν καλωδιωμένο στην πρίζα, περιγράφουν με ενθουσιασμό την εμπειρία που έζησαν φορώντας για λίγα λεπτά τα Microsoft HoloLens. 

Πριν μπουν στον χώρο διεξαγωγής των demo, οι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να αφήσουν κατά μέρος όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα του παρελθόντος, δηλαδή smartphone, tablet και κάμερες κάθε λογής. Η λήψη φωτογραφιών και βίντεο απαγορευόταν. Έτσι, με ένα χάρτινο σημειωματάριο και ένα μολύβι μπήκαν στο μυστικό εργαστήριο στο οποίο εργάστηκαν οι μηχανικοί της εταιρείας επί πέντε χρόνια -κάτω από τον χώρο επισκεπτών. 


Μετά από μια εντυπωσιακή παρουσίαση, οι περισσότεροι περιγράφουν πόσο απογοητευμένοι αισθάνθηκαν όταν είδαν ότι δεν θα φορούσαν τα γυαλιά που μόλις είδαν, αλλά κάτι ξεχαρβαλωμένα εξαρτήματα που θα κρέμονταν στον λαιμό τους, ένα headset που θα έσφιγγε τα μάτια τους ενώ θα έμεναν καλωδιωμένοι στην πρίζα. 


Γρήγορα όμως άλλαξαν γνώμη. Τα demo ήταν τρία. Σε ένα από αυτά περπάτησαν στην επιφάνεια του Άρη όπου συνυπήρχαν με τα ομολογουμένως περίεργα ολογράμματα επιστημόνων, σε ένα άλλο άλλαξαν έναν διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος υπό καθοδήγηση μέσω Skype και σε ένα τρίτο, είδαν τα τουβλάκια του Minecraft τοποθετημένα εύστοχα στο πραγματικό σαλονάκι της παρουσίασης. Δεν ζαλίστηκαν, δεν σκόνταψαν πουθενά, δεν δυσκολεύτηκαν να μάθουν να χειρίζονται με τη φωνή και τα χτυπήματα στον αέρα αυτή τη μείξη του πραγματικού με τον εικονικό κόσμο. Όλοι συμφωνούν ότι η εμπειρία ήταν φανταστική. 


Κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα κυκλοφορήσει ως προϊόν αυτό που είδαν ή πόσο θα κοστίζει. Δεν ξέρουν πόσες και ποιες εφαρμογές θα τρέχουν, αν θα είναι πραγματικά χρήσιμο ή πρακτικό να φοράει κανείς τα HoloLens. Δεν ξέρουν αν μπορεί να προκληθεί ζαλάδα ή οτιδήποτε άλλο από την χρήση τους σε μικρούς ή μεγάλους. Έμαθαν όμως ότι το εργαστήριο της NASA που εξετάζει ενδελεχώς τις τεχνολογικές εξελίξεις, συνεργάστηκε με τη Microsoft για να αναπτυχθεί η εφαρμογή OnSight που θα αξιοποιηθεί στην αποστολή του ρομποτικού οχήματος Curiosity στον Άρη.

source